כתר הוא כינוי לציפוי תותב שתפקידו לשמור את שלדת השן הקיימת או המושתלת והמבנה שלה. במקרים שבהם חלק מהשן או כל השן חסרה ויש להשלים אותה בצורה מלאכותית, הרופא מקבע את הכתר לרוב בהמשך לטיפולים כגון סתימות למיניהן טיפולי שורש, השתלות שיניים וכד'.
תפקידו של הכתר הוא לשמר את השן לאורך זמן לאחר שהתבצע בה טיפול מורכב, לכסות באופן מלא חלקי שיניים פגומים, ליישר את השיניים או לתקן פגמים אסתטיים נוספים ועוד..
הכתר יכול להתלבש על מבנה שנעשה בשן קיימת או במבנה מבוסס שתל לאחר השתלת שיניים על מנת לעזור לשן לתפקד בצורה יעילה ביותר או כתותב זמני.
הכתרים מקובעים על המבנה שיועד להם באופן ספציפי על ידי רופא השיניים, והם אינם אמורים לנוע אלא אם הרופא המטפל מבצע בהם שינויים.
מתי הרופא ימליץ לבצע כתר?
• במידה ויש צורך למלא חלל עמוק וריק בשן, או במצב שבו אין מספיק חומר שן לבצע עמו סתימה פשוטה.
• במטרה לספק הגנה לשן חלשה, במצב בו קיים חשש מפני שב בשן.
• במטרה לשחזר שן שנשברה.
• במטרה לכסות שתלי שיניים.
• במטרה לכסות שן חדה, או פגומה מבחינה אסתטית.
• במטרה לכסות שן אחרי טיפול שורש.
• במטרה להקל על הנחת גשר, במקרה ויש צורך.
סוגי כתרים:
כתרים מפלדת אל-חלד- כתרים טרומיים שמתלבשים על שיניים קבועות בעיקר לשימוש ככתר זמני. הכתר מספק הגנה לשן או למילוי השן בזמן שהכתר הקבוע מיוצר במעבדה. עבור ילדים, כתרים אלה משמשים בעיקר לתבנית התאמה המורכבת מעל השן המקורית.
הכתר מכסה את אזור השן כולה ומגן עליה מפניה ריקבון עתידי ופגיעה. כאשר השן הראשונית יוצאת, כדי לפנות מקום קבוע לשן הצומחת, הכתר ינשור באופן עצמאי. באופן כללי, כתרים של תערובות מתכת מיוצרים בעיקר עבור ילדים, גם מפני שעלויות הייצור שלהן נמוכות יותר ובעיקר משום שהם לא דורשים מפגשים מרובים.
כתרים מסגסוגות של מתכת -שמכילות תכולה גבוהה של זהב או פלטינה. הכתרים הלו מחזיקים מעמד בצורה טובה ולמשך זמן ממושך, היות והם ממעטים להישבר או להישחק. צבעו הבולט המתכתי של הכתר מהווה חיסרון במידה והמיקום של הכתר מצוי בקדמת הפה.
כתרי חרסינה- הכתרים הנפוצים ביותר שמגיעים במגוון גוונים, שניתן להתאים באופן אישי לצבע השיניים של כל מטופל/ת. היות וכתרי החרסינה שבירים בהרבה מכתרי מתכת ורגישים לשחיקה, נעשה בהם שימוש בשיניים קדמיות בשל היתרון האסתטי.
כתרי חרסינה מאוחים למתכת השילוב של החרסינה עם סגסוגת המתכות מאפשרת כתר עם היתרונות של העמידות של המתכות והאסתטיקה של החרסינה.
כתרי זירקוניה - הזירקוניה הוא חומר מינרלי חזק שמגיב בתיאום מושלם לגוף האנושי. זירקוניה משומשת ביישומים רפואיים מתחומים שונים כגון ייצור מפרקים מלאכותיים וכד' בשל יכולת העמידות הגבוהה של החומר בלחץ.
לכתרי זרקוניה מראה שקוף ויחד עם העמידות הגבוהה שלהם הם מהווים את הפתרון האולטימטיבי לכתרי שיניים.
כתרי חרסינה מאוחים לזירקוניה-
כתר זה משלב בין העמידות הגבוהה של החומר המינרלי זירקוניה, לבין האסתטיות של החרסינה. בסיס הכתר הנו זירקוניה ומעליו יצוקה שכבה של החרסינה שניתן להתאים אותה לגוון השיניים באזור של הכתר.
כתרי האי-מקס-
הם סוג מיוחד של כתרי חרסינה דחוסה, והם נחשבים ככתרים יקרים יותר, אך מעוד עמידים ואסתטיים. כמו כתרי הזירקוניה, הגוון הסופי המתקבל מתאים בצורה מושלמת לגוון הטבעי של השן, והוא גם אחד הגורמים שהופך את סוג הכתרים הללו לפופולריים.
כתרי האי-מקס נחשבים לאפשרות טובה עבור שיניים שעברו נזק רב או הוכתמו בעבר. כתר האי-מקס דומה מאוד לכתר החרסינה אולם הוא שונה מבחינת כוח הסיבולת של הכתר. חומרים מיוחדים משולבים בבסיסו עם תוספות המקנות לו כח ועמידות יוצאי דופן.
הכתר עשוי מגוש אחד של ליתיום ומעט קרמיקה, שהותאם במיוחד לעמידה בלחצים גבוהים.
תהליך יצירת כתר
השלב הראשון מדידת השיניים וביצוע הערכות לבניית תבנית הכתר. המטופל יתבקש לנשוך תבנית מחומר אקרילי במטרה לקבל המחשה תלת ממדית של מבנה הכתר. התבנית נשלחת למעבדת השיניים בה מיוצר הכתר.
בשלב שני: רופא השיניים ינקה את השן ויקטין אותה מעט בעזרת מקדח קטן. הרופא יסיר שבב קטן של השן, כדי להבטיח את הצורה הנכונה והמדויקת למבנה שעליו יונח הכתר העתידי. לעתים מבוצע שלב זה בהרדמה מקומית.
בכתר חרסינה תתבצע גם התאמה של גוון השן לצבע החרסינה שיבחר לכתר.
השלב השלישי: יצירת כתר זמני שימצא בפה עד למועד ייצור הכתר הקבוע.
שלב רביעי: מדידות הכתר הקבוע. הרופא יסיר את הכתר הזמני, ינקה את השן ולאחר מכן יבריש את השן שעליה יונח הכתר בחומצה דנטלית מיוחדת שמגרדת את פני השטח ומגבירה את יכולת ההיקשרות בין הכתר לשן.
רופא השיניים יבדוק את התוצאה לפני השוואת הנשיכה וההטבעה הסופית של האזור ושייף את הכתר במידת הצורך ליצירת התאמה סופית מדויקת.
כמה זמן כתר בשן מחזיק מעמד?
ברוב המקרים, כתרים נוטים להחזיק מעמד לאורך כל חיי המטופל. אך ניתן לאריך את משך עמידות הכתר באמצעות:
שמירה על היגיינת פה טובה- באמצעות צחצוח שיניים פעמיים ביום לפחות עם משחה בעלת ריכוז פלואוריד גבוה .
שמירה על חוזק החניכיים.
הימנעות מלעיסת מזונות קשיחים, קרח וכו’.
ביקורים מסודרים ותכופים אצל רופא השיניים והשיננית.
האם כתר כרוך בכאב?
פיסול המבנה, טיפול השורש הנלווה ועוד לא הופכים את ההליך לנעים במיוחד. אולם הטיפול נעשה תוך מתן זריקת הרדמה מקומית באזור המטופל.
מאחר והטיפול עצמו אינו גוזל זמן רב לא תרגישו כאב רב מדי, אולם בימים שלאחר מכן אתם עלולים להרגיש אי נעימות ואף נפיחות או לחץ באזור, אך התוצאה כמובן שווה את כל התהליך, לאחר התהליך תהיה לכם שן חדשה ותפקדת בפה שתרגיש טבעית ושתישאר שם בשאיפה לכל חייכם.
טיפול בכתר: בסיום קיבוע הכתר בפה אזור השן עם הכתר פגיע ורגיש מאוד. לעתים מורגשים תחושות לחץ וכאב במיקום שבו הונח הכתר על השן. תיתכן רגישות לחום וקור. במקרה כזה ניתן להצטייד במשחות שיניים ומברשת שיניים שמתאימה לטיפול בשיניים רגישות.
לאחר הטיפול יש לשים לב לתחושה של הכתר ובמידה ואתם לא מצליחים להתרגל לשן החדשה יתכן והכתר הונח בצורה גבוהה ויש לפנות אל הרופא לתיקון.
במקרים נדירים מאוד תיתכן רגישות לסוג המתכת של הכתר ואף הופעת אלרגיה- במקרה כזה יש להגיע לרופא השיניים במהירות.
תחליף כתר- Onlay/Inlay
טיפול חדשני שלא מספיק מוכר בארץ אך מהווה חלופה אידיאלית במקרים של נזק ברמה בינונית בשיניים:
במקרים של שיניים שבורות, סדוקות או שהעששת התפשטה בהן על שטח רחב והיה נדרש טיפול שורש שכולל הסרה של רוב השן ושימוש בכתר להשלמת השן החסרה. כיום ניתן באמצעות שימוש בטכנולוגיה ממוחשבת חדשה להסיר רק חלק קטן מחומר השן הנגוע ולהשלים את חלקי השן החסרים באמצעות סתימת חרסינה מיוחדת המכונה Inlay המותאמת בדיוק מירבי לשן ומודבקת אליה בדבק דנטלי חזק במיוחד.
התוצאה הסופית מאפשרת שימור של השן הטבעית, במראה אחיד וחזק במיוחד ללא צורך בטיפול שורש והמתת השן.
מילוי מיוחד זה מכונה בשם מילואה. והוא נוצר במטרה לאפשר בתחילה מילוי חיצוני לשיניים במקרי שבר/סדקים שמצריכים גם הגנה וחיזוק וגם שיפור במראה הכיסוי החיצוני הזה קרוי בשם Onlay
לעיתים קרובות טיפול והשלמת השן במילואה בטכנולוגיה של Onlay/Inlay משמש כחלופה אטרקטיבית לכתר.
הטיפול במילואה
הליך הטיפול במילואה במרבית המקרים מצריך שני מפגשים בלבד.
במפגש הראשון רופא השיניים יסלק את השחזור הישן אם קיים כזה או את העששת ויכין את השן לקראת השחזור בצורה המתאימה באמצעות שיוף והשחזה. לאחר מכן הרופא יבצע הטבעה של הלסת בחומר אלסטי שמתקשה במהירות כדי להעביר אותו למעבדת השיניים להכנת המילואה הדרושה.
מלבד הטבעת השיניים הרופא יבצע גם מספר דגימות של נשך בסיום המפגש הראשון ימקם הרופא על השן החשופה כתר זמני עד למפגש השני כדי להפחית את הרגישות בשן.
במפגש השני, כעבור כשבוע מהמפגש הראשון הרופא יסיר את השחזור הזמני ויכין את השן להדבקת המילואה שהגיעה מהמעבדה באמצעות מריחה של חומר כימי הקרוי מליטה (צ'מנט) שמשמש כדבק דנטלי חזק במיוחד, לאחר ההדבקה ינקה הרופא את השאריות של החומר מצידי השן ויבצע בדיקות נשך כדי לוודא את ההתאמה של המילואה לפה.
למי מיועד טיפול ציפוי שיניים במילואה?
כפי שכבר ציינו טיפול מילואה מתאים לתיקון ומילוי שיניים הפגועות באופן בינוני (יותר מסתימה ופחות מכתר). הטיפול מיועד בדרך כלל לטיפול בשיניים אחוריות כיוון שמילואה נחשב לחומר חזק ועמיד אשר יכול לעמוד בלחץ אשר מופעל על השיניים האחוריות בעת אכילה.
מילואה - הרכב חומרים
כמו בכתרים גם בחומר המילואה קיימים מספר חומרים שבהם ניתן לעשות שימוש:
חרסינה – לרוב לא תשמש למילואה לצרכי סתימות אלא אם מדובר בשיניים קדמיות- עמידות החרסינה נמוכה מזו של המתכת אך יכולה להישאר בפה בין 15-30 שנה. אך היכולת שלה לדמות מראה אסתטי גבוהה מאוד.
מתכת (ברוב המקרים זהב). היתרון הגדול של המתכת היא העמידות הגדולה שלה עד 30 שנה. והחיסרון הוא הצבע הבוהק. לכן השימוש במתכת לרוב יעשה בשיניים אחוריות.
קומפוזיט – תרכובת של מספר חומרים- היתרון הגדול של הקומפוזיט הוא מחירו הנמוך משמעותית מהחרסינה /מתכת. אך חסרונו הוא ביכולת לספוג כתמים ולהישחק כעבור זמן לרוב כ-13 שנה.