השיניים שלנו הן בעצם הרבה יותר מאותה מסגרת לבנה שרואים כאשר הפה פתוח.
במהלך החיים , כתוצאה ממחלות חניכיים, חבלות או תופעות אחרות חלק מהשיניים ינשרו /יעקרו.
למזלנו, כיום יש הרבה מאוד התפתחויות בתחום הזה שממשיכות ומשתכללות כל הזמן. אם בעבר הפתרון למחסור בשיניים היה חלופה של שיניים תותבות שיש להסיר מהפה בכל ערב ולהניח מחדש בבוקר, הרי שכיום ניתן להבטיח תוצאות איכותיות ביותר בעזרת שתלים עמידים ומתקדמים שיחזיקו לאורך זמן במקומן של השיניים עצמן.
שיקום של שיניים יכול להתבצע הן על שיניים קיימות שנשחקו או נפגעו כתוצאה מעששת עמוקה, או כתוצאה מתהליך של רקבו /שבר/סדק שחיקה שגרם לשן להיות חסרה או פגומה. כל מקרה כזה, מחייב התייחסות מקיפה לכל מבנה השיניים על כלל מרכיביהן. השלב הראשון בתהליך השיקום הוא אפיון מדויק של השיניים והתאמת השתל הנכון כך שלא רק ירגיש ויראה כמו שן אמיתית – אלא גם יספק תמיכה והגנה לאורך זמן.
שתלים דנטליים
השתלים הדנטליים המוכרים כיום פותחו כבר בשנות ה-50 בדנמרק, במטרה לספק מענה ראוי לאנשים שאיבדו את השיניים שלהם. המונח "שתל" למעשה מתייחס רק לחלק אחד בתהליך – אותו החלק שמחליף את שורש השן ולכן הוא מיוצר מחומר קשיח ועמיד – בדרך כלל מתכת מסוג טיטניום – titanium
את השתל מחדירים בתהליך כירורגי (ניתוח) לתוך עצמות הלסת, שתומכות בשיניים כדי לייצב את השן בחלל הפה ללא תמיכה חיצונית. בשלב שני, מחברים לשתל את הכתר שמחליף את חלק השן שנראה לעין. הכתרים בדרך כלל מיוצרים מחומרים שמזכירים בהרכבם את זה של השן האנושית – חרסינה, זרקוניה או מתכת בציפוי חרסינה.
חשוב לדעת כי:
ההעדפה היא תמיד להציל את השיניים ככל שניתן ולבחור בעקירה ובהשתלה רק כמוצא אחרון. זאת מכיוון שעל אף ההתפתחות הטכנולוגית הכבירה ושיפור היכולות בתחום השיניים המקוריות תמיד יהיו עדיפות על פני כל חלופה.
הבחירה בשתל תתבצע במקרים שבהם אין אפשרות אחרת ולאחר ייעוץ מקיף עם הרופא והפירודונט המטפלים.
בביצוע שתלים חשוב מאוד לבנות תוכנית טיפול נכונה ומדויקת לעל מטופל/ת באופן אישי עם רופא מומחה לכירורגיה פה ולסת לפעמים יחד עם השתל יש צורך להשתלת עצם או הרמת סינוס.
כדי להבטיח שהשתלים יחזיקו לאורך זמן, בראש ובראשונה חשוב לבחור ברופא מקצועי מנוסה, ואמין לביצוע הניתוח. בהמשך לאחר הטיפול חשוב להגיע למרפאה לביקורות תקופתיות במועדים שנקבעו ולהקפיד על היגיינת פה מצוינת שכוללת צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום, שימוש באביזרים לניקוי יסודי בין השיניים, שטיפת הפה, לניקוי אבן יסודי במרפאה ובעיקר טיפול בכל בעיה דנטלית שעלולה להופיע כבר בשלביה המוקדמים.
מהם הסיכונים בהשתלת שיניים?
השתלת שיניים נחשבת לניתוח פשוט ובטוח באופן יחסי אך משכו ארוך המחייב מיומנות גבוהה ומכיוון והוא ניתוח לכל דבר ועניין גם בו קיימים סיכונים: במקרים נדירים מאוד עלולות להופיע נפיחות, דימום מוגבר, אי נוחות, זיהום או פגיעה ברקמות ובשיניים סמוכות. ובמקרים נדירים עוד יותר עשויה להיגרם פגיעה עצבית. כל ניתוח ידרוש הסבר מפורט ומקיף הן על אופן הניתוח והן על הסיכונים והסיבוכים האפשריים מצד המטפל.
תהליך ההחלמה
לאחר הניתוח, בשעות הראשונות, מומלץ להימנע משתייה ואכילה כמו בכל הליך דנטלי. זאת משום שחומרי ההרדמה עדיין פעילים. בשעות ובימים שלאחר מכן, יש להקפיד לאכול מזונות רכים וכן להימנע מפעילות גופנית מאומצת. פירוט ספציפי יינתן לכל מטופל בתום הטיפול וכן ייקבעו מודעים לביקורת במרפאה.
עלייה פתאומית בחום או של כאבים חזקים בחלל הפה מחייבת פניה לקבלת טיפול רפואי.
דחיית השתלים
אי קליטת שתל בחלל הפה היא תופעה נדירה ביותר, אך חשוב לדעת שקיימת כזו אפשרות. ולכן, במידה ואתם סובלים מכאבים ומרגישות באזור ההשתלה, שלא חולפים כעבור מספר ימים ומלווים גם בחום ובנפיחות באזור, חשוב לפנות למרפאת השיניים, למרכזי החירום של קופות החולים או לחדר מיון בבית החולים.
אצל מי כדאי לבצע השתלת שיניים?
משום שהשתלת השיניים הינה פעילות מורכבת ורגישה, חשוב מאוד לבצע אותה אצל רופא שיניים מוסמך שיש לו התמחות ספציפית בהשתות שיניים וניסיון רב. הליך השתלת שיניים מצריך דיוק ועדינות ואמון מלא ברופא ולכן חשוב לבחור רק ברופא בעל ניסיון ותעודות רבות ואף לדבר עם מטופלים שעברו את הטיפול לפני לקבלת חוות דעת.
אנחנו במרפאה שמחים לתת למטופלים אפשרות לדבר עם מטופלים שעברו את ההליך ולשאול אותנו לפני ובמהלך הטיפול כל שאלה ולקבל הסבר מפורט ומקיף כדי להבטיח את הטיפול המתאים והמדויק ביותר לכל מטופל/ת ומטופל/ת שלנו.