אחד מהטיפולים החשובים ביותר לשמירה על היגיינת פה טובה מחייבת טיפול שיננית. אך לא מספיק אנשים מודעים לסיבות ולמהות הטיפול החשוב הזה. מרביתנו המוחלט מבין ויודע מה החשיבות הגבוהה בשמירה על היגיינת פה ולסת שכוללת צחצוח שיניים רצוי באמצעות מברשת שיניים חשמלית, שימוש בקיסם דנטלי /בחוט דנטלי ושטיפת הפה בכל יום.
עם זאת, לא משנה כמה נשקיע בשמירה על היגיינת הפה בעצמנו, לא נוכל להסיר את כל חלקיקי המזון והאבנית שיצטברו על השיניים שלנו. על מנת להסירם ולמנוע הצטברות של חיידקים ולכלוך נזדקק לפעולה עמוקה יותר שתוכל לבצע שיננית.
מהי אבנית ולמה צריך להסיר אותה?
אבנית היא שם כולל למספר חומרים שונים כמו חיידקים, מלח וזרחן, שיוצרים יחד שכבה דביקה שנצמדת אל השיניים ומקשה על הסרתה. האבנית יכולה להופיע בכל חלקי הפה אך ניתן להבחין בה בייחוד באזור השיניים הקדמיות, שבן יש גם הצטברות מוגברת של רוק וחלקיקי מזון.
הצטברות האבנית עלולה לגרום לריח לא נעים בפה, דימום לעיתים קרובות שלא חולף גם בצחצוח וגם להגביר את הסיכון לדלקות חניכיים, חורים ועששת. בנוסף, המראה של האבנית ניכר בשיניים ומפריע לאנשים רבים לחייך ולדבר בצורה רגילה. חלק גדול מהאבנית יורד בצחצוח אך קיימים אזורים קשים יותר לניקוי שמחייבים התערבות של גורם מקצועי.
תפקידיה של השיננית
שיננית מוסמכת לפעול ברישיון של משרד הבריאות ולאחר הכשרה ומבחנים קפדניים היא מבצעת טיפולים קליניים, מניעתיים ותחזוקתיים לשמירה על חלל הפה. השיננית איננה רופאה, אך היא מהווה חלק בלתי נפרד מהצוות הרפואי במרפאות השיניים חלק משמעותי מתפקידה של השיננית הוא גם מתן הדרכה לצחצוח נכון לשמירה על השיניים והחניכיים.
השיננית יכולה להשתמש בטיפולים שלה בתכשירי הרדמה במריחה מקומית כדי לספק הקלה מהכאב ואי הנוחות בזמן הניקוי.
השיננית אינה מוסמכת לבצע זריקות הרדמה, ניתוחים, טיפולי שורש או טיפולים מורכבים אחרים. במקרים אלה, מוסמך לטפל רק רופא שיניים עם התמחות ספציפית בתחום הנדרש.
סוגי הטיפולים של שיננית:
אבחון בסיסי
השיננית מכירה היטב את חלל הפה ויודעת לזהות מבעוד מועד בעיות שעלולות לסכן את הבריאות הדנטלית – גם כאשר הן עוד קטנות וקלות לטיפול. לכן ביצוע אבחון אצל השיננית הוא קו ההגנה הראשון בהגנה על הפה. בתום האבחון היא תוכל להמליץ על הגעה לרופא לצורך בירור עמוק יותר במועד מוקדם לפני שיחלו כאבי שיניים.
ניקוי שיניים וניקוי אבנית
הטיפול הנפוץ ביותר אצל השיננית. נמשך בסביבות 15 ל-30 דקות ובמהלכו באמצעות מכשור מתאים השיננית מסירה את שאריות האבנית באזורים שבין השיניים, בקן שבין השיניים לחניכיים וגם מהשיניים עצמן. הטיפול לא נעים אך אינו כואב והוא מפחית בצורה משמעותית את הסיכון לדלקות חניכיים, לנסיגת חניכיים, מסייע לטפל בבעיות קיימות וכמובן משפר את החוויה הכללית בחלל הפה ואת המראה של השיניים.
מריחת פלואוריד
הפלואוריד הוא חומר מוכר שיכול להגן על השיניים ולהפחית את הסיכון לעששת. שיננית מוסמכת למרוח פלואוריד על השיניים וכך לשפר את בריאות השיניים ולהפחית את הרגישות שלהן לחום או לקור. בשעות הסמוכות למריחת הפלואוריד על השיניים תתיכן רגישות קלה לחום או לקור ומסיבה זו מומלץ לאכול ולשתות מאכלים ומשקאות בטמפרטורה פושרת בלבד.
הדרכה לשיפור היגיינת הפה
אחד מהתפקידים החשובים ביותר של השיננית הוא להדריך וללמד כיצד ניתן לשמור על היגיינת הפה בצורה הטובה ביותר. השיננית מסבירה כיצד יש לצחצח את השיניים, החניכיים ושאר חלל הפה, באיזו מברשת כדאי לעשות שימוש, כיצד ניתן לנקות את האזורים שבין השיניים ואילו עוד פעולות מומלצות לביצוע על מנת להבטיח שיניים וחניכיים בריאות יותר.
מה התדירות המומלצת לביקור אצל שיננית?
משרד הבריאות ממליץ לבקר אצל השיננית מינימום פעמיים בשנה אך מומלץ לבצע טיפול ניקוי אבנית אצל השיננית אחת לרבעון. במקרים של דלקות חניכיים, עששת או רגישות לחום וקור, מומלץ לבקר אצל שיננית לפחות פעם בחודשיים כדי לאפשר שמירה מיטבית על השיניים והחניכיים ולטפל בבעיות עוד כשהן קטנות ופתירות.
גם קופות החולים מבינות את החשיבות שבביקור תכוף אצל שיננית אחת למספר חודשים ומציעות סבסוד לעלות הביקורים אצל השיננית במסגרת שב"ן. מומלץ לבדוק עם קופת החולים לגבי ההטבות שמגיעות לכם במסגרת הפוליסה. או במסגרת ביטוח בריאות בתחום טיפולי שינייים.
האם ניתן לעבור ניקוי אבנית במהלך הריון?
מחקרים מראים כי נשים בהיריון סובלות יותר מעששת ומדלקות חניכיים בעקבות שינויים הורמונליים שמשפיעים גם על חלל הפה.. לכן במיוחד בתקופה זו חשוב להקפיד אפילו יותר מהרגיל על צחצוח שיניים וחניכיים, לשטוף את הפה עם תמיסות המכילות פלואוריד ולהגיע לפחות פעם אחת במהלך ההיריון לניקוי אבנית אצל השיננית.
מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת הרווארד ופורסם בשנת-2013 אף הראה כי ניקוי אבנית במהלך הריון עשוי להפחית את הסיכון ללידה מוקדמת. מפני שדלקות חניכיים עשויות להגביר במקרים מסוימים את השכיחות של לידות מוקדמות ופעילות הניקוי מסייעת למלחמה בדלקת והפחתת השיעור שלה בגוף.
למי כדאי להימנע מהגעה לשיננית?
במרביתם המוחלט של המקרים, הביקור אצל שיננית מומלץ לכולם. אך למספר מצומצם של אנשים /בעיות מומלץ להימנע למשל למי שעברו ניתוחים שונים בעבר או סבלו מדלקת קרום הלב ונדרשים ליטול אנטיביוטיקה לפני הטיפול כדי להפחית את הסיכון לזיהום. מי שסובלים מבעיות בקרישת הדם או נוטלים מדללי דם באופן קבוע, וכן במצבים אשר מחייבים היערכות מיוחדת של המרפאה.
במידה ואינכם בטוחים, במידה ואתם סובלים ממחלה כרונית אחרת –כדאי להגיע קודם לבדיקה אצל רופא השיניים במרפאה ולקבל הנחיות מפורטות לגבי אופן הטיפול וביצוע הניקוי אצל השיננית.
לקביעת טיפול אצל השיננית שלנו או להתייעצות ניתן ליצור קשר בכל עת